Meteen naar de inhoud

Dick Kuijsters

MEEGEDAAN IN 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2021

TRAINDE 3 TOT 5 KEER PER WEEK

“Je kunt op een verantwoorde wijze je eigen grens verleggen in een erg onvoorspelbaar stuk water. Een mooie sportieve uitdaging waarmee je het goede doel kinderen met een spierziekte kunt ondersteunen! Deze zwemtocht is in alles uniek en moet je eens ervaren hebben.”

Verhaal

Het Marsdiep trotseren voor kinderen met een spierziekte!

Ik ben Dick Kuijsters, deelnemer van inmiddels vier oversteken DH-TX. Mijn eerste DH-TX was in 2015. Die dag was het prachtig weer en een redelijke gladde zee. Van de 4 oversteken die ik nu gedaan heb was 2015 wel het makkelijkste qua omstandigheden. Alle oversteken daarna waren de omstandigheden een (heel) stuk ruiger. Persoonlijk hou ik daar enorm van, lekker ruig maar wel verantwoord natuurlijk, want veiligheid staat voorop. Daarom is er enorm veel begeleiding van kanoërs, ribs en andere boten.

Ik ben nog geen enkele andere zwemtocht tegengekomen waarbij er zoveel begeleiding voor de zwemmers aanwezig is. En dat is niet voor niets! Het Marsdiep trotseren is echt een uitdaging. Maar wel een die je door goed te trainen kunt volbrengen! Als je nog geen borstcrawl kunt zwemmen dan kan het lastig worden om er in augustus al klaar voor te zijn, maar zwem je vaker of heb je een zwemachtergrond dan is deze uitdaging goed haalbaar en zo ontzettend gaaf!

Win win situatie! De uitdaging bestaat uit 2 delen namelijk 1: minimaal €1500 inzamelen voor kinderen met een spierziekte om te mogen starten en 2: het zwemmen zelf.

In mijn beleving is deze oversteek niet met andere zwem initiatieven te vergelijken. De kans om op verantwoorde manier het Marsdiep over te zwemmen krijg je eigenlijk maar 1 keer per jaar. De organisatie heeft 90 minuten vrijstelling van alle geldende regels die normaliter voor het Marsdiep van kracht zijn. Voeg daar nog vele andere factoren zoals kwallen, golven, oriëntatie, stroming, zeewier, drijfhout, etc aan toe en je hebt een UNIEKE ervaring waarover je nog lang zult napraten.

Wervingstips

Ik hoor veel reacties over het inschrijfgeld van €1500. Is dat veel of niet? Hoe ga ik dat bij elkaar krijgen? Het zwemmen van Den Helder naar Texel is een leuke persoonlijke sportieve uitdaging voor mij als zwemliefhebber maar daar help ik niet één kind met een spierziekte mee. Nee, daarvoor is echt geld nodig. Vind ik €1500 een uitdaging? Jazeker, maar wel een die ik aan wil gaan. Die keuze zal een ieder voor zichzelf moeten afwegen.

Waar kun je zoal naar kijken om geld in te zamelen?

  • Pols eens of er in je vrienden / kennissen kring animo is voor doneren.
  • Via je werk en/of werkrelaties.
  • Waar liggen jou talenten en kun je die inzetten om geld in te zamelen.
  • Soms betekent geld inzamelen ook om uit je comfortzone te komen.
  • Ben jij het type om dingen te organiseren zoals een kidsrun, buurtbingo, sponsorzwemtocht, pubquiz, etc.
  • Donatie potten bij winkels, sportverenigingen, etc.
  • Statiegeld acties.
  • Maak je uitdaging bekend via social media, regionale krant, etc. Mijn ervaring is dat je hier niet veel spontane donaties mee zult krijgen, al verschilt dat per persoon, maar het helpt je wel met eventuele zaken die je wilt organiseren of als je bedrijven benadert. Mensen willen zien waar het geld naar toe gaat en wat jij ervoor doet.

Kijk eens naar deze bovengenoemde punten, verzin er zelf nog een aantal en bedenk wat voor jou haalbaar is.

Er zijn tegenwoordig heel veel goede doelen evenementen dus het kan soms best lastig zijn om geld in te zamelen. Voor het ene doel is het makkelijker geld ophalen dan voor een ander doel. Vaak moet je er hard voor werken maar ik zie dat als deel van de uitdaging. De hele weg die je bewandeld naar die ene dag, jouw moment, is een unieke ervaring die je nooit meer vergeet. En het is erg verslavend! Ik ga nu voor de 5e keer meedoen en zou in 2019 graag met gouden badmuts starten (dus minimaal €3000).